Sadike raznih dišavnic P10
BAZILIKA-ŠIROKOLISTNA
Enoletnica z nazobčanimi, zašiljenimi ovalnimi listi. V mrzlih predelih gojimo baziliko na toplem ali pod steklom, lepo uspeva v loncih na sončnih okenskih policah. Poleti
pobiramo mlade liste in jih zamrzujemo, sušimo ali z njimi odišavimo olje ali kis, lahko jih konzerviramo v olju.
BAZILIKA-DROBNOLISTNA
Rastlina je zelo košate rasti in zraste 30 cm visoko. Listi so drobni, svetlo do temno zelene barve in suličaste oblike. Občutljiva je na nižje temperature, mokra in zbita tla. Ima zelo specifično in ostro aromo.
BAZILIKA-RDEČA
Rastlina je kompaktne rasti in zraste okoli 30 cm visoko. Listi so temno vijolične barve, suličaste oblike in nazobčanim listnim robom. Listi imajo izrazito sladkasto aromo. Rastlina je občutljiva na nižje temperature, mokra in zbita tla. Uporabljamo jo pri raznih dekoracijah in dodatkih jedem.
DROBNJAK
Drobnjak je grmiček, s številnimi pokončnimi, votlimi, temno zelenimi listi, ki poženejo iz podzemnih čebulic. Cevkasti listi in svetlo vijolični cvetovi imajo okus po čebuli ali česnu. Rastline uspevajo tudi v cvetličnih lončkih na okenskih policah.
LISTNI ČESEN
Listni česen ali kitajski drobnjak je trajnica, ki ima ploščate liste. Vsi deli rastline so užitni in imajo blag vonj in okus. Cvetovi so beli in zvezdaste oblike. Cveti od julija do oktobra, v višino pa zrase do 40 cm. Listni česen se od drobnjaka loči po belih cvetovih, ploščatih listih in po okusu, ki je močnejši in bolj podoben česnu.
MAJARON
Enoletna do trajna kosmata rastlina, ki zraste 20 do 30 centimetrov visoko. Ima zaokrožene lističe z značilnim, aromatičnim vonjem ter z nekoliko pekočim in grenkim okusom. Julija ali v začetku avgusta požene majhne belo rdeče cvetove. Je klasično kuhinjsko zelišče.
META
Meta je zelnata trajnica. Iz listov pripravljamo metino omako, zeliščne kise, sirupe, čaje, kot dišavo jo dodajamo solatam, pijačam, krompirju in grahu. Liste trgamo pred cvetenjem.
MELISA
Melisa je šopasta trajnica z ovalnimi nazobčanimi listi. Liste uporabljamo za napitke, sladice in zeliščne čaje. Drobno sesekljane liste dajemo v solate, bele omake za ribe, majonezo, kislo zelje, v jedi s perutnino in svinjino. Liste nabiramo pred cvetenjem in uporabljamo sveže ali posušene.
ORIGANO
Origano je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 50 cm visoko. Steblo se v zgornjem delu razraste in je pogosto rdečkasto obarvano. Na končnih delih poganjkov se razvijejo številni, v socvetja združeni cvetovi, ki so približno 5 mm veliki in rdeče ali rožnate barve.
PETERŠILJ
Na voljo je več vrst peteršilja: FAVORIT (kodrasti), RIALTO (listni) in ARAT (korenasti)
STOLETNA ČEBULA
Je sorodnica čebule, vendar ne razvije čebul in ima votle liste in votlo belo "steblo". Nepogrešljiva v azijski kuhinji. Odlična kot dodatek k solatam, ni zahtevna za vzgojo, posadimo pa jo ob gredici korenčka.
ŠETRAJ
Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 cm visoko. Ozki in podolgovati temno zeleni lističi so s spodnje strani dlakavi. V zalistju zgornjih stebelnih listov se razvijejo modro-beli cvetovi. Sveže liste trgamo kadarkoli, za sušenje in zamrzovanje pa takrat, ko začne oblikovati cvetne popke.
TIMIJAN
Timijan je trajen polgrmiček, ki zraste do 50 cm visoko. Listi so majhni, sivozeleni in ob robovih zavihani. V zalistju poženejo rožnati cvetovi. Rad ima suha, sončna rastišča. Timijan prijetno diši po kafri, saj njegovi cvetovi in listi vsebujejo veliko eteričnega olja.
ŽAJBELJ
Gre za trajni grmiček, ki zraste od 60 do 70 cm visoko. Ima močne korenine iz katerih poganjajo stebla, ki so v spodnjem delu olesenela. Žajblju so všeč sončna rastišča in dobro odcedna tla bogata s kalcijem. Razmnožujemo ga s semenom, potaknjenci ali delitvijo korenin.
- vsebina: 1 kos
Za ta izdelek ni tehničnih podatkov.